Tudi v Občini Naklo je bila proslava ob prazniku kulture

Letos so bile po znanem ključu za organizacijo osrednje proslave ob Slovenskem kulturnem prazniku na vrsti Duplje. Moči so združili učenke in učenci skupaj z učiteljicami podružnične šole Duplje, KTD “Pod Krivo jelko” Duplje in Občina Naklo. V goste so povabili vzhajajočo zvezdo evropskih in svetovnih opernih odrov Domna Križaja, ki ga je na klavirju spremljala pianistka Nena Rion. Program je povezoval Ivan Meglič.

Slovenci imamo veliko srečo! Vseh skupaj nas je za nekoliko večji kitajski blok. Dobro tisočletje že tlačimo zemljo na sončni strani Alp in vsa ta leta ohranjamo svoj jezik ter svojo kulturo. Danes nas slovensko govori oz. je materni jezik slovenščina okoli dvema milijonoma zemljanom. Glede na zahtevnost slovenščine bi pričakoval, da se bodo generacije v preteklosti odločile, da se bodo nehale ukvarjati z govorico, ki je nihče na tem ljubem svetu ne razume, razen tistih nekaj eksotov pod Alpami. Toda ne! Slovenščina se je skozi  tisočletja ohranila, se razvijala in rastla tako, da jo je pred 200 leti France Prešeren dvignil ob bok največjim svetovnim jezikom. Vse navedeno nam sporoča, da se kultura oz. kulturna umetnost med Slovenci ni začela včeraj, pred 70 leti, pred 200, 500 ali 1000 leti. Na tem mestu je potrebno omeniti, da vsa kultura ni umetnost ter, da vsaka umetnost ni kultura, zato smo se sinoči posvetili tisti kulturni umetnosti, ki je pomagala ohraniti naš narod in osvoboditi našo deželo. Zagotovo se moramo zahvaliti za vse to našim predhodnikom, ki so skozi stoletja po slovenskih vaseh in mestih ohranjali naše slovenske običaje. Gradili so slikovite slovenske vasi in mesta v katerih z veseljem prebivamo. Posebno mesto v slovenski naravi ima glasba, še posebej slovenska pesem, ki je Slovence spremlja skozi stoletja. Slovenci prepevamo in plešemo skoraj vedno, ko smo veseli, ko smo žalostni, ko častimo boga. Zato je prav, da slovenski glasbi in slovenski pesmi iz dneva v dan postavljamo spomenik. Sinoči smo imeli še posebno srečo ali privilegij, da je bil med nami mladenič, vzhajajoča evropska operna zvezda, ki je svoje prve glasbene korake napravil prav na dupljanskem odru, v otroškem zboru Dupljanske osnovne šole. To je še en dokaz, kako pomembna je vloga lokalnega kulturnega delovanja in kako pomembna je podpora lokalne skupnosti amaterski kulturni dejavnosti. Brez kulturnega ustvarjanja v vaških okoljih tudi največje svetovne galerije, operne dvorane in gledališki odri nimajo nobenega smisla in nobene možnosti.

Domen Križaj je baritonist, dr. medicine, ki pri svojih 28 letih korak za korakom uspešno osvaja evropske glasbene in operne odre. Naj vam naštejem le nekaj največjih uspehov, ki jih je v teh letih že nanizal:

  • Številne nagrade na mednarodnih in domačih pevskih tekmovanjih (Dunaj, Beograd, Udine, Rijeka, Deustchlandsberg, Maribor)
  • Finalist prestižnega tekmovanja Belvedere med 1300 pevci z vsega sveta v Amsterdamu na Nizozemskem
  • Član programa »Young singers project«, kjer je na Salzburških slavnostih igrah »Salzburger Festspiele« nastopal z največjimi ikonami opere
  • Glavna vloga Jevgenija Onjegina v istoimenski operi Čajkovskega na poletnem festivalu Zomeropera v Belgiji
  • Za nemško televizijsko hišo SWR je nastopil v oddaji »Jungeopernstars« v prevodu »Mlade operne zvezde«
  • V domačem prostoru se je uveljavil z vlogo Janeza v prvem izvirnem slovenskem muzikalu Cvetje v jeseni
  • Po 33 letih je drugi študent opernega petja, ki je dobil prestižno Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani

 

 

Večer se je začel z nastopom otroškega pevskega zbora PŠ Duplje, pod  taktirko ga. Jane Lamberšek Starbek si najprej zapeli himno, nato pa še dve pesmi in sicer: Če bi jes bila fčelica…” (prekmurska ljudska; prir. Ambrož Čopi)  ter  “Želje…”.  Mlade pevke in pevce bo na klavirju spremljala gospa Maja Ovsenik. Nato je nastopil Domen Križaj. Svoj nastop je začel s tremi slovenskimi pesmimi, ki pritičejo takšnemu večeru. Najprej Benjamina IpavcaBodi zdrava domovina, pesem je posvečena naši domovini, ki jo na svojih številnih potovanjih po svetu močno pogreša. Nadaljeval je s samospevoma, ki sta uglasbena po Prešernovih pesmih: Kam skladatelja Frana Gerbiča in Mornar. Frana Serafina Vilharja.

V zanimivem pogovoru, ki ga je vodil Ivan Meglič,  je domen dobro predstavil sebe in svoj odnos do glasbe. Pogovor so popestrili mladi recitatorji.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil župan Marko Mravlja.

 

IMG_4646 – kopija IMG_4643 – kopija IMG_4642 – kopija IMG_4641 – kopija IMG_4640 – kopija IMG_4635 – kopija IMG_4634 – kopija IMG_4630 – kopija IMG_4629 – kopija IMG_4628 – kopija IMG_4627 – kopija IMG_4627 – kopija (2) IMG_4625 – kopija (2) IMG_4624 – kopija (2) IMG_4623 – kopija

 

Objavljeno v Uncategorized