Govor predsednika SLS, Slovenske ljudske stranke na konvenciji na Jančah

Člani in simpatizerji se vsako leto na kresni večer dobimo na Jančah, kjer ob sv. maši za domovino in  kresu nazdravimo rojstnemu dnevu naše države. Letos smo srečanje združili s konvencijo in predstavitvijo kandidatov za poslance v Državni zbor RS. V nadaljevanju posredujemo govor našega predsednika g. Franca Bogoviča.

TIM_RIBICiKONVENCIJA

Spoštovani Slovenke in Slovenci,

člani in članice Slovenske ljudske stranke,

spoštovani gostje!

 Leto je naokoli – in spet smo skupaj na Jančah, kje Slovenska ljudska stranka in naš Mestni odbor SLS Ljubljana že tradicionalno prireja kresni večer v poklon dnevu slovenske državnosti. 25. junija 1991 je Slovenija uradno postala samostojna in neodvisna država, o čemer je slovenski narod hrepenel od vekomaj. Ko se je hrepenenje vseh naših prednikov, pa tudi vseh nas, ki smo tedaj sodelovali v procesu osamosvajanja Slovenije izpod jugoslovanskega enopartijskega jarma, pri čemer smo v Slovenski ljudski stranki, tedaj Slovenski kmečki zvezi, ki smo jo kot prvo demokratično politično stranko po 2. svetovni vojni na slovenskih tleh ustanovili 12. maja 1988 na znamenitem shodu v Unionski dvorani v Ljubljani, bili nosilec demokratizacije v Sloveniji, uresničilo, se je zdelo kot uresničitev nemogočega.  Ponos, zanos, radost … Močna čustva so nas prevevala takrat. Upravičeno. Slovenke in Slovenci smo združeni in poenoteni kot še nikoli prej in nikoli kasneje dosegli zgodovinski uspeh. Z lastni rokami smo ustanovili svojo lastno državo.  Velik dosežek za narod in slovensko zgodovino!  Marsikdo pa se danes zamahne z roko, češ, v redu – ampak, kam smo pa pripeljali zdaj to našo državo?

 Delim, kot mnogi izmed vas, to vprašanje.  Naši upi, da bomo postali slovenska Švica, so se razblinili po začetni evforiji in vstopih slovenske države v evropske in mednarodne integracije. Z lastno državo nismo znali zrelo in modro upravljati marsikdaj v letih njene mladosti. Tudi danes se soočamo s tem izzivom, pa ne toliko zato, ker ne bi vedeli kako in s kakšnim receptom. Temveč  zato, ker ne znamo sprejeti  recepta sodelovanja. Različni politični pogledi, kot tudi različni programi za izhod iz krize in prihodnji razvoj države, so eno. Prav je, da smo si različni v tem razmišljanju. Še bolj prav pa je, da gremo korak naprej in pogledamo, kje lahko v naših pogledih stopimo korak bližje drug drugemu. Kje lahko najdemo konsenz za skupno dobro. Zato sem pred nekaj dnevi v imenu Slovenske ljudske stranke ter vseh odličnih kandidatk in kandidatov SLS na letošnjih parlamentarnih volitvah, predlagal vsem kolegicam in kolegom, predsednicam in predsednikom list, ki so vložile liste za letošnje predčasne državnozborskih volitev – petko. Torej Deklaracijo »5« oziroma Zavezo o državniški drži, s katero dajem pobudo za odgovornejšo politiko in normalizacijo razmer v državi.  Ker se zavedamo resnosti stanja, v katerem se nahaja Slovenija danes – 23. let po ustanovitvi države, kot tudi naše odgovornosti do nje in njenih ljudi predlagamo, da tokrat še pred volitvami vse stranke, ki kandidiramo, dogovorimo, da takoj po volitvah pristopimo k izpeljavi najpomembnejših petih projektov za izboljšanje stanja v Sloveniji. Ključnih 5 projektov za izboljšanje stanja v Sloveniji, ki jih v SLS predlagamo in vabimo druge stranke, da se o teh predlogih uskladimo ali jih predrugačimo, so za nas:

1.         Zdravstvena reforma

2.         Ureditev javnih financ in uveljavitev fiskalnega pravila

3.         Izboljšanje poslovnega okolja

4.         Enakomeren razvoj Slovenije

5.         Izboljšanje pravne države in dvig etičnega delovanja politikov

Ključno je, kar poudarjam, je – da začnemo pogovor in uskladimo dogovor o 5 ključnih projektih, ki jih bomo v Sloveniji uresničili, ne glede na to, kakšen bo volilni rezultat po 13. Juliju in katera izmed političnih strank bo oblikovala koalicijo in katera opozicijo. Z dogovorom danes, te dni pred volitvami, v katerem se zavežemo, da bomo o dogovorjenih projektih vsi sodelovali, brez fige v žepu, brez nagajanja ali s pozicije moči koalicije ali moči opozicije, bomo rešili Slovenijo iz zagate kriznega krča, ki se ne sprosti zgolj zato, ker se politiki ne znamo pogovarjati in dogovoriti.

Optimizem je največ, kar državljankam in državljanom ostane ob vsem razočaranju nad politiko, pa tudi nad drugimi javnimi ali družbenimi sistemi, ki še niso bili sposobni stopiti na pot reform. Ta optimizem, čeprav ne prav pogost, moramo upravičiti in v politiki dokazati, da smo zreli in vredni zaupanja.

Zato danes, tudi tule iz najvišjega vrha Mestne občine Ljubljana, z Janč, vabim kolege predsednice in predsednike strank, da naredimo ta korak naprej, podpišemo dogovor o petih projektih, in gremo na volitve vsi skupaj ponosno, da bomo delali najprej za državo in ljudi. S tem bomo upravičili upravičena pričakovanja ljudi. In temeljno poslanstvo politike: ne delo za denar, temveč za ljudi. Kot je dejal prof. dr. Franc Zagožen, idejni oče naše stranke, od katerega smo se letos žal prehitro poslovili.

Minuto molka zanj, za državnika, ki je odločilno soustvarjal slovensko demokratizacijo in ustanovitev suverene in samostojne – Slovenije!

Bog živi Slovenijo!

Bog živi Slovensko ljudsko stranko!

 

Objavljeno v Uncategorized