19. tradicinalni Tabor SLS v Zrečah

V nedeljo 18. maja je v Zrečah potekal tradicionalni 19. tabor SLS, Slovenske ljudske stranke v Zrečah. Iz Naklega nas je bilo tam poln avtobus.

Predsednik SLS Franc Bogovič: Za boljšo prihodnost treba sodelovati – le tako bomo lahko uresničili velike reforme

 

Predsednik EPP Joseph Daul o skupni listi NSi in SLS: Duh sodelovanja na najlepši način izkazuje evropske vrednote

 

Ljubljana, 19. maj 2014 – Včeraj, 18. maja 2014, je v Zrečah potekal že 19. tradicionalni tabor SLS. Predsednik SLS Franc Bogovič se je v slavnostnem nagovoru spomnil pomena taborov za ohranjanje slovenskega jezika in kulture. Poudaril je tudi, da je treba za boljšo prihodnost sodelovati, »zato delamo z roko v roki – z NSi – le s sodelovanjem bomo lahko uresničili velike reforme. To delo in sodelovanje je spoštljivo, iskreno in dobronamerno. Iskren in partnerski odnos je ključ, da naše ideje in programe za izhod Slovenije iz krize uresničimo.« Tabora SLS se je kot slavnostni gost udeležil tudi predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Joseph Daul. Iskreno je čestital Slovenski ljudski stranki in Novi Sloveniji – krščanskim demokratom za sodelovanje na evropskih volitvah in dejal: »Ta duh sodelovanja najlepše izkazuje evropske vrednote.« Na prireditvi so se predstavili kandidati skupne liste NSi in SLS za evropske volitve, ki bodo že prihodnjo nedeljo, to so nosilec skupne liste NSi in SLS evropski poslanec Lojze Peterle, Aleš Hojs, mag. Monika Kirbiš Rojs, Nežika Pavlič, dr. Vida Čadonič Špelič, Jakob Presečnik, predsednica NSi Ljudmila Novak in predsednik SLS Franc Bogovič. Predstavili so se tudi kandidati SLS za župane za jesenske lokalne volitve. Celodnevni dogodek je bil prepleten z bogatim kulturnim programom, slovensko izročilo je predstavilo osem zborov, folklornih skupin in orkestrov. Za zabavo po uradnem delu programa je poskrbel ansambel Spev. Na nabirki je bilo zbranih 1239,37 evrov, ki jih bo Škofijska karitas Celje podarila družini v stiski.

 

Predsednik SLS Franc Bogovič je v slavnostnem nagovoru izpostavil predhodnico SLS Slovensko kmečko zvezo, prvo ustanovljeno politično stranko po 2. svetovni vojni, ki je ta teden dopolnila 26 let. Takrat so na znamenitem zborovanju v Unionski dvorani  prisluhnili in sledili idejam ter sporočilu majniškega zborovanja. Spomnil se je idejnega očeta stranke prof. dr. Franca Zagožna in povedal, kako globoko spoštovanje čuti do njegove osebnosti in dela. »Slovenska kmečka zveza je bila prva lastovka slovenske pomladi,« danes pa sodelovanje z NSi predstavlja novi lastovki nove pomladi, je povedal Bogovič. Izpostavil je velike dosežke naše države po osamosvojitvi a tudi opozoril na določene nerazčiščene dogodke iz preteklosti, kot je npr. »orožarska afera«, ki jo je poimenoval kar »mati vseh afer«. Zato se ljudje upravičeno sprašujejo, ali lahko zaupajo slovenskemu pravosodnemu sistemu in organom pregona, saj izgleda kot da obstajata dve pravni državi, ena za vplivne elite in druga za malega človeka. »Pravosodje moramo reformirati,« je odločen Bogovič in dodal, da je za boljšo prihodnost treba sodelovati: »Zato delamo z roko v roki – z NSi – le s sodelovanjem bomo lahko uresničili velike reforme. To delo in sodelovanje je spoštljivo, iskreno in dobronamerno. Iskren in partnerski odnos je ključ, da naše ideje in programe za izhod Slovenije iz krize uresničimo. Ponosen sem, da s kolegico Ljudmilo Novak danes predstavljava skupno listo kandidatk in kandidatov NSi in SLS za volitve poslancev v Evropski parlament, ki jo kot nosilec vodi Lojze Peterle, eden izmed ključnih osebnosti osamosvojitve Slovenije.«

»Javne finance morajo biti urejene, ne smemo pustiti, da naši potomci še desetletja odplačujejo naše dolgove,« je povedal Franc Bogovič in poudaril, da bodo SLS, NSi in EPP poskrbele predvsem za več dela: »Več dela pomeni več denarja v pokojninski blagajni, v socialni blagajni. Ne bo uvajanja novih davkov, ki jih nihče ne razume, kot je bil na primer nepremičninski davek. Tega smo s pomočjo Ustavnega sodišča RS ustavili.«

Vse volivce je predsednik SLS Franc Bogovič pozval na volišča, ker po njegovih besedah edino tako lahko »vzamejo usodo v svoje roke«.

 

Predsednik Evropske ljudske stranke Joseph Daul je v svojem govoru poudaril pomen Slovenske kmečke zveze, ki je bila v zadnjih vzdihljajih socializma ustanovljena 12. maja 1988, ko so se kmetje organizirali in Sloveniji predstavili novo, demokratično politično pot. Povedal je, kako ga je razveselilo, ko je izvedel, da je predsednik SLS Franc Bogovič tudi sadjar, kmet, tako kot on sam in dodal: »Po zaslugi evropske kmetijske politike, lahko danes kmetijo, ki sem jo prevzel od staršev, naprej obdelujejo moji otroci.« Izpostavil je prehransko varnost v Evropski uniji pridelane hrane, saj se potreba po hrani povečuje in se bo še povečevala. Kmete je dal za zgled delovanja: »So modri, so podjetni in vedo, da ne morejo zapraviti denarja, ki ga nimajo – od njih se lahko ogromno naučimo.« Evropska ljudska stranka je stranka ustanovnih očetov Evrope in je zgradila našo Evropo, je dejal Daul in vse ljudi povabil, da v svojih lokalnih okoljih naslednjo nedeljo izvolijo svoje evropske poslance. »Pri evropskih volitvah ne gre le za vprašanje osebe, ampak tudi, kakšno Evropo si želimo: Evropo miru, ki naj takšna  ostane, ali Evropo skrajnosti, kot jo predlagajo populisti,« zato v EPP nasprotujejo novemu zadolževanju in se zavzemajo za Evropo vrednot, Evropo dela, ki je trdna in povezana. Daul je napovedal: »Spremembe so pred vrati. Nova povezovanja med strankami ne napovedujejo le zmage na teh volitvah, ampak tudi na prihodnjih,« ter SLS in NSi iskreno čestital za duh sodelovanja, ki na najlepši način izkazuje evropske vrednote. Po njegovem mnenju rabimo več Evrope za boljše prihranke, za nadzor nad bankami, da napredujemo na področju raziskav inovacij energetike, da zagotovimo energetsko preskrbo v vzhodnih državah, »Evropa ni problem – Evropa je rešitev«, je za konec poudaril predsednik Evropske ljudske stranke Joseph Daul.

 

Na 19. taboru SLS so se predstavili županski kandidati SLS za letošnje lokalne volitve. Slovenska ljudska stranka ima do sedaj evidentirane kandidate za župane v 102 občinah, predstavili pa so se:

 1. kandidat SLS za župana Občine Trebnje Silvester Prpar
 2. skupni kandidat SLS in SDS za župana Občine Šenčur Ciril Kozjek
 3. župan Občine Sveta Trojica Darko Fras
 4. župan Občine Sodražica Blaž Milavec
 5. županja Občine Semič Polona Kambič
 6. župan Občine Pivka Robert Smrdelj
 7. kandidat SLS za župana Občine Naklo Ivan Meglič
  1. župan Občine Kanal ob Soči Andrej Maffi
  2. kandidat SLS za župana Občine Juršinci Alojz Kaučič
  3. župan Občine Ig Janez Cimperman
  4. župan Občine Slovenske Konjice Miran Gorinšek
  5. kandidat SLS za župana Občine Novo mesto Igor Hrovatič
  6. župan Občine Vitanje Slavko Vetrih
  7. županja občine Majšperk dr. Darinka Fakin
  8. župan Občine Litija Franci Rokavec
  9. kandidatka SLS za županjo Občine Koper in podpredsednica SLS Olga Franca
  10. župan Občine Železniki Anton Luznar
  11. kandidat SLS za župana Občine Sveti Jurij ob Ščavnici Andrej Kraner
  12. župan občine Zavrč Miran Vuk
  13. župan Občine Bloke Jože Doles
  14. župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger
  15. kandidat za župana Občine Komenda Vid Koritnik
  16. kandidat za župana Občine Ribnica Luka Ilc
  17. župan Občine Krško Miran Stanko
  18. župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk
  19. kandidat za župana Mestne občine Velenje Mihael Letonje
  20. kandidatka za županjo Občine Brda Tereza Mačus

TAB8 TAB1 TAB2 TAB3 TAB4 TAB5 TAB6 TAB7

Objavljeno v Uncategorized